[Śniadanie do łóżka] Pyszne muffiny bez mąki i tłuszczu

Muffinki bez mąki i tłuszczu

Nie zdarza się to często, ale tym razem to ja opanowałam kuchnię. Nie żebym sama stworzyła przepis od podstaw, o to nie można mnie podejrzewać. Także na wstępie przyznam, że inspirowałam się genialnym przepisem z Filozofii Smaku. Następnie przetestowałam kilka wariantów smakowych i lekko zmodyfikowałam proporcje.

Czas wykonania: 20 minut + 30 minut pieczenia w piekarniku

Czego potrzebujemy (proporcje na 10 silikonowych foremek):

  • 2 szklanki płatków owsianych (byle nie błyskawicznych!)
  • spora szklanka naturalnego jogurtu (najlepiej takiego bez mleka w proszku)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub garść morwy złocistej (może być też stewia, ksylitol)
  • 2 jajka od szczęśliwych kur
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • garść owoców (np. pokrojonego w kostkę kwaśnego jabłka, borówek amerykańskich, brzoskwiń)
  • wiórki kokosowe do udekorowania muffinek

IMG_20150913_131645

IMG_20150913_132541

Plan operacji:

  1. Do sporej miski dodajemy płatki owsiane, jogurt, cukier (lub zamiennik), jajka i wiórki kokosowe.
  2. Rozdrabiamy owoce i dodajemy do miski
  3. Mieszamy całość trzepaczką, żeby uzyskać w miarę jednolitą masę
  4. Przekładamy do silikonowych foremek (papierowe się tutaj nie sprawdzą!)
  5. Posypujemy wiórkami kokosowymi
  6. Wkładamy na 30 – 40 minut do rozgrzanego piekarnika (180 st.)

Efekt jest świetny, bo można jeść bez wyrzutów sumienia. Dzięki dodatkowi morwy, uzyska nie dość, że dość niski indeks glikemiczny, to jeszcze obniży poziom cukru we krwi.

Smacznego! Dajcie znać, czy wypróbowaliście jakieś nowe wariacje na temat tego przepisu! :)

IMG_20150913_221019IMG_20150913_222115

Podaj dalej